WhatsApp
Telefon
Otomatik Vites Araç Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Otomatik Araç Nasıl Kullanılır?

Otomatik ve manuel araçların vites değişimi karşılaştırıldığında, otomatik araç daha rahat olmaktadır. Son dönemle birlikte, otomatik vites manuele araca göre daha sık tercih edilmekte ve nasıl kullanıldığı sorusu sürücüler tarafından merak edilmektedir. Öncelikli olarak otomatik ve manuel aracı ayıran fark debriyajın olmayışıdır.

Otomatik Vites Ne Anlama Gelir?

Vites, aracın çekiş gücü ile hızını ayarlayan dişliye verilmektedir. Otomatik vites ise motor devrine bağlı, aracın kendini idare etmesidir. Otomatik araç kullanımı için harf anlamlarını ve hareket ettirmeyi bilmeniz yeterli. Modeline göre otomatik vites araçlarda P, R, N ve D(farklılık gösterebilir) olmak üzere 4 temel vites ile 1, 2, 3 sabit vites olmaktadır.

  • P - Sürüşünüzü tamamlandığınız da kullanmalısınız. Park Etme.
  • R - Ters yönde hareket için kullanmalısınız. Geri Gitme.
  • N - Aracı boşa almak için kullanmalısınız. Boş.
  • D - Sürüşe başlamak için kullanmalısınız. İleri Gitme.

    Otomatik Vites Araç Nasıl Çalıştırılır?

    Otomatik vites araçlar, adından da anlaşıldığı gibi çoğu işlevi size bırakmamakta ve sürüş konforu sunmaktadır. Manuel araç sürücüsü, otomatik vitesi ilk kullanımda farklı bulsa da avantaj sağlamasıyla birlikte son yıllarda daha çok tercih etmektedir.

    Peki, Otomatik Vites Araç Nasıl Çalıştırılır?, Araç için gerekli kontrol ve sürüş hazırlığı yapıldıktan sonra seyahete hazırsınız. Bazı araçların marş alması için frene basmanız gerekir. Bu sebeple ilk frene basarak aracı çalıştırabilirsiniz. Pedallar ön alt kısım içerisinde gaz sağda, fren ise solda bulunmaktadır. Aracı çalıştırmak için frene basarak kontağı saat yönünde çevirin.

    P yada N kademesinde yer alan vites konumu, araç kalkışını sağlamaz. Araç çalıştırılırken mutlaka 'P' konumunda olmalıdır. El frenini indirerek, vites konumunu 'P' den 'D' ye getirdiğinizde araç hareket edecektir. Frenden hafifçe ayağınızı çektiğinizde araç hareketlenir.