WhatsApp
Telefon
Manuel veya Stik Vites Araba Kullanmanın En Kolay Yolu

Yeni Başlayanlar İçin Manuel veya Stik Vitesli Araba Nasıl Sürülür
Etrafta kimsenin olmadığı, pratik yapabileceğiniz düz, taş döşeli bir yer bulun.
Motor kapalıyken viteslerin nerede olduğunu öğrenin.
Debriyaja basın ve motoru çalıştırın.
Debriyaj hala içerideyken, çubuğu birinci vitese getirin.
Araba biraz yuvarlanmaya başlayana kadar debriyajı yavaşça bırakın.
Sol ayağınız hala debriyajdayken, takometre 1000 veya 2000 rpm okuyana kadar sağ ayağınızla araca biraz gaz verin.
Vitesin takıldığını hissettiğinizde, sağ ayağınız hala gazdayken debriyajı bırakın. Sadece doğru miktarda gazla arabanız ilerlemeye başlayacaktır.
Aynalarınızı Ayarlayın
Yan ve dikiz aynalarınızı, arkanızda ve yanlarda ne olduğunu görebilmeniz için ayarlayın. Gözlerden uzak bir yerde olduğunuzdan ve önünüzde yeterli alan olduğundan emin olun, böylece bir şeye çarpmadan farklı hızlarda hareket edebilirsiniz.

Dişlilerin Nerede Olduğunu Öğrenin
Motor kapalıyken çubuğu hareket ettirin. Tüm vites düzenlemeleri "H" şeklindedir, ancak geri vitesin konumu değişiklik gösterir. Bu çubukta, ters sağa ve aşağıdır. Diğer çubuk kaydırmalarında geri vites sola ve yukarıdır.

Pedalları Tanıyın
En soldaki pedal değil, sürüş sırasında ayağınızın dinlenme yeridir. Debriyaj pedalı soldan ikinci. Sırada fren var ve gaz en sağda.

Arabayı çalıştırmak için boşta ("H"nin yatay kısmı) olmanız ve debriyaja sonuna kadar basmış olmanız gerekir. Nötr olduğunuzdan emin olmak için çubuğu ileri geri sallayın.

Arabayı Boşta Çalıştırın
Arabayı çalıştırmak için debriyaja sonuna kadar basın, basılı tutun ve anahtarı çevirin.

Debriyajı bırakmadan önce aracın boşta olduğundan emin olun. Nötr yuva, "H"nin ortasındaki çubukla temsil edilen dişliler arasındaki boş alandır. Nötr olup olmadığınızı görmek için, sola ve sağa hareket ettirip ettiremeyeceğinizi görmek için çubuğu hafifçe sallayın. Yapabiliyorsanız, tarafsızsınız.

Birinci Vitese Geç
Şimdi debriyajı sonuna kadar itin ve vites kolunu kullanarak aracı birinci vitese alın. İlk vitesi genellikle çubuğu sola ve sonra kendinizden uzağa iterek bulacaksınız.

Debriyajı basılı tutun yoksa arabayı durdurursunuz!

Bazı otomobillerde acil durum düğmesi veya park etme, fren kontrolü (yukarıdaki gibi) bulunur. Diğerlerinin çoğunda, sonunda serbest bırakma düğmesi olan bir kol bulunur.

Acil Durum Frenini Bırakın
Artık araba çalıştığına göre, acil durum freninizin (el freni) kapalı olduğundan emin olun. Düz bir zeminde olduğunuz için siz ne yapacağınızı düşünürken araba hiçbir yere kaymaz.

Vitese geçmeye çalışırken oyalanacaksın, ama zamanla anlayacaksın!

Arabanın biraz dönmeye başladığını hissedene kadar debriyajı bırakın. Devir saatinizdeki iğne 1000 ile 2000 rpm arasında olana kadar gaza basın.

Debriyajı Bırakın ve Motora Biraz Gaz Verin
Birinci vitese geçtiğinizde, aracın hareket etmeye başladığını hissedene kadar debriyajı yavaşça bırakın.

Bu zor kısım! Bu ısırma noktasını (araba biraz titremeye başladığında) hissedin çünkü manuel kullanmayı öğrenmeyi çok daha kolay hale getirecektir. Hızlı bir şekilde noktaya gelene kadar pratik yapın.

Gaz pedalını biraz aşağı bastırarak yavaş yavaş gaz eklemeye başlayın. Çok az gaz verirseniz, araba stop eder. Çok fazla verirseniz, debriyajı yakmaya başlarsınız ki bu yeni başlayanlar için çok da önemli değildir, ancak zamanla debriyajı yıpratabilir.

Dişliler Devreye Girdikten Sonra Debriyajı Bırakın
Şimdi araca biraz gaz verdiğinize göre, henüz debriyajı tamamen bırakmayın. Dişlilerin devreye girdiğini hissettiğinizde bırakın. Bu noktaya geldiğinizde debriyajı bırakabilir ve otomatik şanzımanlı bir arabada olduğu gibi debriyajı kullanmadan dolaşabilirsiniz.

Tebrikler! Manuel bir araba çalıştırdınız! Bu ısırma noktasını arama tekniğini buldum, kılavuzu öğrenmemi kolaylaştırdı. Bu yöntemle karşılaştığımda, çok hızlı sürmeyi öğrendim! Bunun manuel bir araba sürmenin gerçekten en kolay yolu olduğuna inanıyorum.

Arabayı Durdurdum! Şimdi ne olacak?
Merak etme. Araba iyi, ona zarar vermedin. Sadece debriyajı geri itin ve anahtarı çevirin, bu arabayı tekrar çalıştıracaktır. Aracın boşta olduğundan emin olun ve adımları tekrar uygulayın. Arabanın stop edeceğini hissettiğinizde, debriyaja tekrar basabilirsiniz.